trešdiena, 2013. gada 24. jūlijs

Rimšēvičs domā, ka varētu mainīt eiroskeptiķu domas

Tuvāk iepazīstot jaunās Latvijas eiro monētas, atsevišķi eiroskeptiķi uz Eiropas kopīgo valūtu varētu sākt raudzīties pozitīvāk, intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam «Baltic Business Service» sacīja Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

«Domāju, ka augustā, septembrī un tālāk rudens gaitā, kad cilvēki ieraudzīs Latvijas eiro naudu plašāk – to, ka uz tās ir tik mīļais un laikmetu pārbaudījumus pārdzīvojušais simbols - tautu meitas tēls - pat vienam otram līdzšinējam eiroskeptiķiem tas liks uz kopīgo valūtu paraudzīties pozitīvāk,» teica Rimšēvičs.

Viņš piebilda, ka šobrīd «Eirobarometra» pētījums Latvijā uzrāda 42% atbalstu eiro un tas ir bez papildus skaidrošanas un plašas informēšanas kampaņas.

«Tagad, kad ir skaidri pateikts apmaiņas kurss un masu medijos izskan arvien vairāk informācijas par pārejas procesu, kad kļūst arvien plašāk zināms, kādas izskatīsies Latvijas eiro monētas – atbalsts varētu pieaugt,» atzina Rimšēvičs.

Viņš arī pauda cerību, ka pārejas procesu, kad kļūst arvien plašāk zināms, kādas izskatīsies Latvijas eiro monētas – atbalsts varētu pieaugt,» atzina Rimšēvičs. Viņš arī pauda cerību, ka uzņēmēji būs tie priekšstāvji, kas parādīs, ka eiro ir instruments un līdz ar tā ieviešanu nekas Latvijas pašnoteikšanās tiesību ziņā nemainās. «Ļoti daudzi uzņēmēji visus šos gadus ir dzīvojuši, ievērtējot lata devalvācijas risku. Iedzīvotāji tomēr bija mierīgāki un īsti ar šo problēmu nesaskārās, bet uzņēmējiem tas maksāja gan papildus risku un apdrošināšanas prēmijas, gan valūtu konvertācijas izdevumus utt.,» sacīja Rimšēvičs.

Latvijas Bankas prezidents piebilda, ka labs piemērs ir Igaunija. «Viena lieta ir tā, ja mēs kaut ko pārrunājam teorētiski un neziņa tomēr saglabājas, bet pavisam cita situācija ir tad, kad cilvēki ikdienā sāk lietot eiro un redz, ka viss ir kārtībā un šis instruments darbojas. Igaunijā tiešām šis atbalsts ir sasniedzis 70%, kas, manuprāt, ir ļoti liels skaitlis,» teica Rimšēvičs.

Jau vēstīts, ka Latvija ieviesīs eiro no 2014.gada. Uz Latvijas viena un divu eiro monētām būs pieclatnieka tautu meita jeb Milda, uz 50, 20 un desmit centu monētām – Latvijas lielais ģerbonis, bet uz piecu, divu un viena centa monētām - Latvijas mazais ģerbonis.
Disqus Comments

Lapas Runā

Populāras ziņas